RECOMANDARE. Nutritionistii au o veste buna pentru cei care iubesc dulciurile: o bucatica de ciocolata neagra pe zi face minuni Ceaiul, cafeaua, ciocolata, avocado si pestele gras au calitati incontestabile si desi unele sunt trecute pe lista neagra a celor care vor sa slabeasca, nutritionistii sustin contrariul. Mona Bica Toata lumea stie ca spanacul si morcovii sunt legume benefice pentru sanatate, insa nu multi stiu ca pana si ciocolata, cafeaua si pestele gras au calitati nutritive semnificative. Potrivit nutritionistilor, aceste cinci „superalimente” (ceaiul, cafeaua, ciocolata, avocado si pestele gras) contin antioxidan-ti si acizi grasi omega-3 care care previn aparitia a numeroase boli. Ceaiul. Fie ca este de musetel, verde, negru sau de fructe, ceaiul previne cancerul, reduce riscul aparitiei Alzheimer-ului si al bolilor cardiace, sus-tin oamenii de stiinta. Ciocolata neagra. Acest desert contine flavonoide similare cu cele care se gasesc in ceai, vin rosu, fructe si legume. Studiile au demonstrat ca o doza mica de ciocolata neagra pe zi imbunatateste circulatia sanguina si reduce riscul aparitiei diabetului. Pestele gras. Somonul, heringul, sardinele sau tonul sunt bogati in acizi grasi omega-3, substante esentiale in scaderea colesterolului si bolilor de inima. Avocado. Acest fruct are proprietati anticancerigene si, pentru ca are in componenta sa numeroase grasimi „bune”, este recomandat in salate si supe, in locul untului, maionezei sau cremelor de branza. Cafeaua. Nu numai ca va trezeste dimineata, dar stimuleaza creierul si sistemul nervos. O cana de cafea va poate scapa de durerile de cap, va imbunatateste starea de spirit si reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2. Insa specialistii avertizeaza ca abuzul de cafea este contraindicat. Ca orice aliment, trebuie consumat cu moderatie. Desi sunt „superalimente”, oricare din acestea cinci nu mai au acelasi efect benefic daca sunt consumate in exces, putand avea chiar efecte contrare.